OCSC

Millennium Wing, National Gallery of Ireland

The Millennium Wing is situated to the North West of the existing Gallery and is defined by Clare Street to the North, Clare Lane to the East, Leinster Lane to the West and the new Oireachtas extension to the South. The scheme allowed for the demolition of all buildings on the site with the exception of an existing 2-storey building known as “The Ballroom” and No 5 South Leinster Street.

The superstructure (standing approximately 20 metres above street level) which comprises entry level,  ground  level,  ground  mezzanine  level  and first  floor  is  comprised  of  a  reinforced  concrete frame  with  beam/slab  and  column  construction. The façade  is  clad  in  an  open  jointed  Portland stone.

The basement is designed as a Grade 4 reinforced concrete basement. The concrete works to the basement are all waterproof concrete (using a Caltite additive by Cementaid) and the external envelope of the basement is tanked with a Servicised Bituthene membrane.

A number of the elements of superstructure are constructed in very high quality “white concrete”. These comprise the two main stairwells at the front of the building, internal columns at entry level and a “hanging stairs” to the South of the building which connects the ground, mezzanine and first floors. The concrete mix includes white Portland cement and white dust to give the required appearance.

The building was completed in December 2001 and opened to the public in January 2002.